Néixer el 1951

1ª Part

Vaig irrompre en aquest món uns quants dies més tard del compte -la mare sempre deia que em negava a sortir de la seva panxa-, a finals d’agost de 1951 a la clínica l’Aliança de la ciutat de Girona i dos dies després viatjava cap al meu destí immediat, un poble de l’Alt Empordà de mil habitants i poc més, a on convivien en imperfecte harmonia orgullosos nacional-catòlics adscrits a una ferotge dictadura i els “altres”, els silents sotmesos, sempre acovardits i tothora capcots.

Enganxat a una estrambòtica construcció de fusta del “yugo y las flechas” a l’entrada del poble, es podia llegir el cartell amb el nom: San Pedro Pescador.

Era un temps en què els carrers eren plens de roderes de carro, de pols i de pastifades de vaca.

Era quan només al metge, al mestre, al mossèn i als guàrdies civils, se’ls tractava de vostè, mentre que a la gent gran se la tractava de vos i a la resta de tu.

Era quan es parlava el català a casa, el castellà a l’escola i a tots els actes oficials, i el llatí a missa.

En aquells anys les dones rentaven la roba al riu Fluvià i els homes menaven carros i tartanes; els nens cantaven el “cara al sol” a la classe dels nens i les nenes alguna cosa devien cantar a la classe de les nenes, perquè la veritat és que no ho sé; a missa els homes s’estaven a les bancades de la dreta i les dones a les bancades de l’esquerra.

Eren anys en què l’estiu s’omplia de mosques, mosquits, rantells i rinxoles, en aquell indret mig submergit en aiguamolls.

Des d’un bon principi, vaig compartir casa amb avi, àvia, pare i mare. Evidentment, l’avi era el propietari de la casa i les poques terres de can Pellofa, el pare era l’hereu i jo el fill de l’hereu. Van posar-me de nom Pere perquè l’avi de Riumors se’n deia, així com un germà difunt molt estimat i recordat de l’avi-padrí de casa; i amb el meu bateig vaig passar a ser un dels “Joseps, Joans, Peres i ases que hi havia a totes les cases”.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: